torek, 19. maj 2009

Ledeniki v Patagoniji

Linki na vse fotke http://picasaweb.google.com/maja.k.murko/ElCalafateMorenoGlacier?authkey=Gv1sRgCLWclofik_7jlAE#













Obstaja vic o Argentini. Ne vem ce sem ga ze napisala, ampak ga bom spet.

Bog je (tako pravijo Argentinci), ustvaril Argentino kot prvo od vseh dezel.


Ker je imel veliko idej, jo je opremil z vsem, kar mu je padlo na misel... gorami, jezeri, morjem, ledeniki, amazonskim gozdom z krasnimi slapovi, pampami, puscavo, tjulni, kiti, pingvini, konji, ovcami itd... in potem se je malce zamislil in si rekel, da ne bo fer do drugih dezel, tale stvaritev... in jim je podaril argentince... (vic sem slisala od argentinca, in njim je to smesno:))


No Patagonija je ena taka pokrajina na jugu Argentine, v provinci Santa Cruz. Ni cisto na koncu sveta, ampak je pa blizu. Lezi zelo na jugu Argentine, in je v bistvu ena taka stepa, kjer nic kaj prevec ne raste, ker ni pretirano veliko dezevja. Stepnato pokrajino obdajajo gore, ki zadrzijo skoraj vso vlago, in dez se v visavah spremeni v sneg zato so gore vecinoma zasnezene.







Patagonija pred leti ni bila ravno obljudena, ampak potem so odkrili ledenike in scasoma so zacele dol dret trume turistov. Ledenikov je vec, namesceni so pa med Andi in jezerom Argentino in se enim drugim jezerom. Najbolj popularen in oblegan (ker je najhitreje in najenostavneje za videt) je ledenik Perito Moreno. Imenuje se po raziskovalcu Fransicu Morenu, ki je v 19. stoletju raziskoval Patagonijo. Sicer je ironija ta, da gospod Moreno NI odkril ledenika in ce sem prav razumela, ga v svojem zivljenju tudi ni videl. Ledenik so imenivali po njem potem, ko so se s Cilom koncno dogovorili kje tocno tece meja in kátera drzava ima v lasti kateri del zemlje.

Ledenik sam je prav megasticen. Meri 30 km v dolzino, 60 metrov v visino se dviga nad vodo (cel z potopljenim delom pa meri 170 metrov), in se poveca vsak dan za 2 metra. Ker se ob jezeru tudi rusi priblizno isto hitrostjo, ostaja v naravnem balansu.







Ledenik se konca v Jezero Argentino, kjer lahko turisti opazujejo kako se ledenik topi in ledene plosce padajo v morje. Ledenik ima se fenomen, da ker tako hitro raste, se v tem jezeru vsake 3, 4 leta zadane ob polotok ob jezeru in nastane tak most... in poleti, vsake 3, 4 leta se ta most vehementno zrusi in to je najvecja atrakcija na sploh... nasledna zrusitev naj bi se zgodila 2010 al 2011.... ce zeli kdo planirat svoj dopust.





Ledenik se nahaja ene 80 km stran od mesta El Calafate, majhno zaspano mestece v nizki sezoni. Mesto samo zivi od turizma, ker pa je turizma vedno vec, se naseljujejo novi in novi ljudje in vlada ne folga z izgradnjo infrastrukture v praven tempu. Mestece samo nic posebnega, ima nesteto hotelov & hostlov, agencij ki organizirajo izlete na ledenike, restavracije ter nekaj trgovin s toplimi oblacili. V bistvu izven sezone nimas kaj pametnega za pocet, razen da gres na oranizirane izlete na ledenik ali pa v okoliske farme.


No, me smo preizkusile 2 izleta. Najbolj smesno je to, ker nikjer ne pise kaj ta izlet na ledenik predstavlja in zamislite si 3 mestne decve, ki se sprasujejo kolk je mrzlo, in kolk dolgo si izpostavljen naravi in ledeniku in kaj je treba oblect. Seveda v Buenos Airesu noben nic ne ve o tem, googlajo po internetu (kar lahko tudi same) in potem pametno povejo, da je dol FUL mraz in da je izlet na ledenik cela gorska ekspedicija kjer je fajn met dereze in 3 debele bunde.


Vam povem, da ni to nic res. Izlet na Moreno je simpl ko pasulj. Pobere te kombi ali bus pred hotelom okoli 9h, potem nadaljne pol ure pobira ostale potnike po drugih hotelih. Sledi voznja do ledenika, vmes se vsi avtobusi ustavijo v enem gozdu ob enem jezeru (wc stop), potem se enkrat na vhodu v nacionalni park. Vstopnina ponavadi (60 pesosov extra) ni vkljucena v organizirane izlete in se pobere na busu. Zakaj je temu tako ima enostavno razlago. Obstaja agencija, ki ti proda aranzma. Ta agencija potem najame drugo agencijo v El Calafate, ki organizira izlet. Ta druga agencija potem najame tretjo agencijo, ki organizira avtobus. In zato ker se oni med sabo ne znajo zmenit, al pa ne zelijo imet prevec kompliciranega racunovodstva, izvajajo sprotna placila potnikov. No, na busu ti prodajo se dodaten izlet (spet proti doplacilu), ki je absolutno obvezen = z ladjico po jezeru cisto do ledenikov. Extra strosek: 35 pesosov. Tu vodic niti ne pobere denarja, ampak te poslje direkt v pristanisce na kiosk s kartami.


Ampak se splaca... ladjica te popelje cisto v blizino ledenika, tako da imas enkraten razgled na ledene gore in na modrino, ki jo tvori led. Ja. led je naceloma bel oziroma prozoren, a ne. Ampak to samo v soncu. Ko se zoblaci (in to se kar pogosto), se svetloba v ledu zlomi v druge perspektive in led dobi krasno modrikasto barvo.... fenomenalno!!



No, po ladjici, ki traja eno uro, te bus odpelje do tocke z restavracijo in terasami za boljsi ogled ledenika. Cela pot po terasah se opravi v eni uri, lahko malce vec, ce imas moznost videti ledene plosce, ki se mecejo v jezero. V bistvu padajo v jezero kar vsake par minut. Me smo bile tam v argentinski jeseni, ko je zunaj ene 5 stopinj... ampak ledene plosce padajo non stop in seveda potem cakas in cakas na naslednjo, in hoces se poslikat... prav noro dozivetje:) No za zmrzenjene turiste je na voljo restavracija, in ob pol stirih se izlet konca z vrnitvijo v hotel.


Jaz sem naslednji dan obdelala se en mini izletek na bliznjo farmo in en hrib z dzipom. Je bilo kar zabavno, posebej ker sem imela dzip in soferja samo zase... ostali turisti na farmi so se raje posvetili ogledu strizenja ovac, mene pa so mikale gore in prostranost pokrajine.... Za zanimivost lahko povem se to, da bv Patagoniji ni ravno veliko prebivalcev. Ima nekje 240,000 prebivalcev, kar je 1 oseba na vsak kvadratni kilometer. Ampak nic zato... imajo namrec 10 x vec ovac...2,4 mio ovck se pase po pampah.... da ja ni dolgcas:)


NORO. Vam povem, ko si gor na hribu (1500 metrov visinske razlike), in gledas gore naokoli, jezero v dolini, in veter zavija okoli uses... nor obcutek. Mir, prostranost, veter, sneg.... hribi naokoli,.... svoboda. Pozabis da óbstajajo mesta, dzumbus, kariera, avtomobili... pozabis na vse. Zdaj malce razumem hribolazce. Kaj jih zene v gore.














Ni komentarjev: