sobota, 25. julij 2009

Dolarji

Avstralski, Novozelandski, Fiji, Hong Kong, Singapur....

Povsod samo dolarji.

Vceraj sem prispela v Kuala Lumpur. Po dveh mesecih potepanja juzno od ekvatorja in okusanja dveh azijskih velemest (Hong Kong in Singapur), sem koncno spet na valuti, ki se ne imenuje Dolar. V Maleziji imajo namrec Ringitt.....

Prav zanimivo je tole, ko gres iz drzave v drzavo, in menjas dolarje v dolarje. Fijiske v novozelandske. novozelandske v Avstralske.... Avstralske v Hong Kongske in tako dalje. Edino vrednost je povsod drugacna. Vrednost v primerjavi z Ameriskim dolarjem je taka, da jo najbolje odnese kanadski dolar, nato avstralski, singapurski in potem Novozenlandski, Fijiski in Hong Kong... od drzav, v katerih sem jaz bila.

Ali ste vedeli, da dandanes obstaja 26 drzav, kjer imajo se vedno dolarje. Recimo Bermuda, Bahami, Trinidad in Tobago, Namibija, Cookovi otoki, Belize itd... vsi ti niso imeli nic domisljije za kako domace eksoticno ime za svojo valuto, in so posvojili dolarje. No, te informacije najdes seveda na Wikipediji.

No in ko takole potujes se ti pocasi v denarnici nabirajo razlicni dolarji. In nastane zmesnjava, ce jih ne sortiras. Prides v lokal v Avstraliji, brskas med kovanci in hoces placas s Fijiskim dolarjem. Ampak avstralci ne padejo na finto:) Oblika in velikost kovancev je povsod drugacna, bankovci imajo pa vsi tipicne dolocene barve.

Na primer na Fijiju in Novi Zelandiji imajo na nekaterih bankovcih Britansko kraljico. V Hong Kongu obstajajo 4 uradne institucije (banke), ki lahko izdajajo bankovce... in vecinoma so na bankovcih naravne znamenitosti oz pomembne zgradbe (templji, muzeji, letalisce, most itd...).

No, danes se moram navadit na novo valuto. Ringitt.

Ni komentarjev: