torek, 28. julij 2009

Moj naslednji ´biznis´-

Zdaj sem ze kar tri tedne v cisto drugem svetu, v Aziji. No, v bistvu sem danes ze v Indiji. Ampak o tem pozneje.








In ena stvar, ki takoj pade v oci je hrana. Azija je prava pasa za oci, nos in brboncice.

Bolje receno ulicna hrana ali pa tudi take enostavne ´restavracije´ki jim tule v anglescini pravijo hawker stalls. Torej en vecji hodnik, skup zbita kuhna (no, standardi se zelo razlikujejo in tukaj verjetno se niso slisali za HACCP). Plasticne mize in stoli. Plasticni krozniki in kozarci. Servijete???? kaj pa je to?


Ampak hrana je bozanska. V Hong Kongu sicer prevladuje kitajska (iz vseh mogocih provinc), v Singapurju se mesa indijska, arabska, kitajska. Kuala Lumpur vsemu temu doda se malezijsko in nonya kuhinjo (ki je mesanica malezijske in kitajske). In se kaj bi se naslo. Vse kar poskusis je odlicno. In od vseh teh stojnic super disi. Izbrati pravo stojnico med mnozico? Tam, kjer je najvecja gneca.

V Kuala Lumpurju sem sla na kuharski tecaj, tako da lahko odprem osnovno verzijo ulicnega stanta.
Kuharski tecaj v bistvu vodi ena malezijka Ana, in njena sola se odvija vsak dan v enem tipicnem malezijskem domu, 12 kilometrov izven Kuala Lumpurja. No, tu se pozna, da delajo veliko z turisti, saj je standard cistosti kuhinje na nasi ravni:)
Ob 9.15 me je pobrala crna limuzina, nato pa smo sli po se stiri druge bodoce kuharje. Po dobre pol ure voznje smo prispeli na lokacijo. Res, moram priznat izjemno lepo urejeno. Ana, kot glavna sefica je sicer malezijka, muslimanka, ampak taka zelo odprtih nazorov.
Na jedilniku je bil danes Menu C. Poleg Ane, nam je pomagala kuhat se Saddiah, ki nam je vsako jed posebej demonstrirala, nato pa z budnim ocesom spremljala nase kuharske poskuse.

Tule je link na menu C in ostale menuje. da se vam bodo cedile sline.


Kuhali smo pa:


1. Otak otak - riba v zacinjeni omaki iz cilija, cesna in ingverja, podusena v baninem listu

2. Piscancji curry

3. Roti jala palacinke (take pri kateri moras imet posebno posodo z tremi sobami, da nardis take zanimive vzorce)
4. sladica Agar Agar Pandan.... - kroglica iz palmovega sladkorja, kokosa, v glutenskem ´rizu, poduseno v babaninem listu


Vse smo seveda tudi pojedli in .... bilo je s kruhom pomazano!

































a ha

1 komentar:

Borut pravi ...

Maja!! A lahko prostim teh in podobnih blogov ne daješ gor, ker hočem potem od opisov in predstavm kr monitor pojest! :D
Iskrene čestitke za ta kuharski podvig! Ko se vrneš, bo lahko demonstrirala....mi pa bomo ama, ama...hehe!