četrtek, 9. april 2009

Javni prevoz

Buenos Aires je ogromno mesto. Ce je v Ljubljani receno, da lahko prides kamorkoli v 10 -15 minutah (pes ali z avtom, govorim pa seveda o casovnih pasovih ko ni guzve), v Munchnu rabis za to pol ure, v BA pa si je treba vzet kar malce vec casa.
Javni prevoz je kompleksen, kompliciran in enostaven hkrati.
Obstaja ene 150 avtobusnih linij. Morda celo vec. Avtobusne linije pripadajo razlicnim podjetjem, kar seveda pomeni, da se morajo med sabo razlikovati na nek nacin. Tako se poleg stevilk avtobusnih linij, razlikujejo avtobusi tudi po barvah... obstajajo rumeni, beli, modri, rdeci, zeleni avtobusi. Seveda to se ni vse. Imas tudi rdece-modro-bel avtobus, pa zelen z belo crto, pa rumen z crno streho, pa bez-rdec-vijola, pa zeleno modro bel, pa bel z rdeco streho in dvema plavima crtama... . Da stvari se malce zapletejo, obstajajo potem poleg uradnih linij, se podlinije. recimo linija 39, ima se podlinije 1, 2,3 . Sicer peljejo vse v isti konec, ampak se ustavljajo v razlicnih ulicah. Cena za eno voznjo je smesno nizka, 1.1 do 1.25 pesosa (po trenutnem tecaju je to par centov). Baje sedaj ustanavljajo nov sistem placevanja, ker zaenkrat lahko placas samo s kovanci na busu v avtomat. Ki ne sprejema papirnatega denarja, vraca pa drobiz. Kako se torej znajdes v kaosu avtobusov? Obstajajo navodila, 192 strani (!) debela knjizica Guia ´T´, kjer doktoriras ze samo iz navodil.
Subte je druga varianta. Podzemna ima samo 6 linij, je pa baje najstarejsa podzemna zeleznica v Latinski Ameriki. Posebnost je ta, da se linije nikjer ne sekajo, tako da moras ven iz podzemne in najt drugo linijo na drugi ulici, da lahko najdaljujes pot. Linije grejo samo na vzhod/zahod, , dve pa samo na sever/jug. Obratuje med 5 uro zjutraj in 23 zvecer, cena taka kot za bus.
Obstaja tudi tramvaj (1 linija) in vlak, ampak oboje ni nic kaj popularno.
Taxiji so uradno samo ene barvne kombinacije. Crni z rumeno streho.
Na sreco, da vsaj malo omilijo kaos:)
Jst sem trenutno koncala Osnovno solo javnega prevoza.
Do doktorata imam pa se cas... 6 tednov.
Posted by Picasa

1 komentar:

Borut pravi ...

OMG...kot pravis, da preden tole poštekaš mine neki časa....in toliko navodil...192!?...halo....ti še kr raziskuj naprej in piši, fotkaj itd...
mej se in papa, borut.