sreda, 8. april 2009

BUENOS AIRES - prvi trenutki

Vceraj sem po 16 urni voznji iz Londona do Buenos Airesa prispela v tole krasno mesto.

in prvi vtisi so zelo pozitivni.

ce bi opisala z nekaj besedami prve obcutke:

Klima: toplo (smo jeseni, 23 stopinj), vlazno z tistim tipicnim latinskoameriskim vonjem (podoben vonj najdete v Mehiki, pa na Kubi recimo), soncno.

Ljudje: prijazni, radi pomagajo. Italijanscina prav pride, ce ne znas spansko. Anglescina pride tuid prav, ampak definitivno smo v romanskih vodah.

Promet - rahlo kaoticen, prehitevanje jim je v krvi. Pesci uradno cakajo na zeleno, ampak ce ni prometa se gre cez cesto tudi pri rdeci.

Javni prevoz: kaoticen na prvi pogled. Obstaja baje vec kot 150 avtobusnih linij, s tem da recimo ena linija premore tudi do 5 podlinij (recimo stevilka 39 ima podlinije 1, 2 in 3... vsaka pelje malce drugam, ampak priblizno v isto smer). Sem kupila ena navodila, ki imajo 192 (!) strani z detaljnimi zemljevidi posameznih predelov mesta in avtobusi. Avtobusi se razlikujejo tudi po barvi (rdeci, modri, zeleni, modri z rumeno crto, modro zeleno beli, zeleni z belo crto, rdece rumeno violcni in se in se). Taksiji so na sreco samo ene variante in sicer crni z rumeno streho.
Obstaja podzemna (Subte), ki ima samo 6 , ampak se sekajo tocno samo okoli Plaza del Mayo.
Obstaja se vlak in tramvaj... ampak lokalci ne priporocajo. cena javnega prevoza je smesna... 1,2 pesosa za bus, 0.8 pesosa za podzemno.

Hrana: cenejsa kot v Munchnu v restavracijah... v trgovini sem sicer ze bila, ampak bom primerjala malo kasneje, ko opravim se kak nakup.

Internet: povsod wi fi, vecinoma zastonj (bravo Buenos Aires!!).... samo v mojem stanovanju ga se ni... bomo videli kako hitro ga bodo napeljali.

Drugace pa bivam v eni simpaticni majhni garsonjeri, v becirku Retiro. Tule je link na lokacijo, da si boste lazje predstavljali : http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=larrea+1080,+buenos+aires&sll=41.87194,12.56738&sspn=9.779784,28.125&ie=UTF8&ll=-34.587079,-58.39139&spn=0.021128,0.054932&z=14

Zraven je ulica Santa Fe, ki se razteza dalec na vzhod in zahod Buenos Airesa. Tako kot vse ulice tu. V bistvu lahko recem, da ko malce nastrudiras zemlejvid, se je kar lahko znajti v tem mestu.

Toliko za prvo silo... grem naprej raziskovat:)

Maja

Ni komentarjev: