četrtek, 23. april 2009

korupcija, plasticne operacije, zdravstveni sistem in kako preziveti

No, vceraj smo malce sprasevali nasgea ucitelja v soli, kako je kaj zivljenje v Argentini.
A je dobra trenutna predsednica, kaksne so place, kako je urejen zdravstveni sistem, zakaj je v obtoku premalo kovancev (nujno potrebni za bus), itd.

Smo zvedeli kar zanimive reci.

Place so me na primer kar sokirale. Predvsem razlike v njih. Nekje povprecna placa je okoli 3000 pesosov, pri cemer natakar zasluzi 2000, hisnik 3500, ce si v privatni firmi lahko zasluzis tudi okoli 4000-5000 pesosov na bolj odgovornem delovnem mestu. Odvetnik 7000, inzenir okoli 6000-7500, zobozdravnik 7500. Zdravnik v javni bolnici: 3000 pesosov (!). Ampak opazka je bila, da zdravnik dela ´samo´6 ur na dan. Torej zdravnik v javni bolnici zasluzi manj kot hisnik....

Zdravstveni sistem je na slabem glasu. Sicer imajo odlicne zdravnike, ampak cel sistem je zanic. Ce gres v javno bolnico na pregled, lahko cakas 6 ur da prides na vrsto, tudi ce si tam z odprtim zlomom. Oprema v bolnicah je baje stara (baje pravim zato, ker se nisem bila na ogledih in upam da mi ne bo treba), ni nujno da imajo vedno ciste gaze in injekcije. Kot Argentinec imas pravico do zastonj zdravstveneg nege. Ampak ravno zato stvari niso ok. Denarja se ne natece dovolj in potem sistem ne deluje. Obstajajo privatne bolnice, ki funkcionirajo kot se spodobi, ampak stanejo baje lepe denarce. Podkupnine naredijo svoje v cakalnih vrstah.

Vseeno za zanimivost povem, da tu cveti biznis lepotnih operacij. Vsak 30-ti argentinec gre pod noz za lepsi izgled. Imeti umetne joske je tu statusni simbol, tako kot pri nas avto. V zadnjih letih jim cveti tudi turizem na ta racun, saj je veliko ceneje priti v Argentino, it v hotel, opravit vse mogoce ízboljsave´, se spilat turista in it nazaj (recimo v ZDA) ves lep. Tu baje ze najstnice traumirajo za umetnim oprsjem in jim starsi to dajo za darilo ko so stare 18 let (!!!)..

Davki: 21%. Kam gre ta denar? Politikom v zep, pravi nas ucitelj, pa se kdo drug tud.
Sola je brezplacna, ker imajo v ustavi zapisano, da ima vsak argentinec pravico do solanja.
Penzije so garantirane, ampak niso visoke. Ampak nihce pa ne spara se v kakem tretjem pokojninskem stebru.

Se ena zanimivost so tile njihovi kovanci v obtoku. Jih namrec primankuje in so zlata vredni. En kovacen za 1 peso, stane drzavo 1,5 pesosa za izdajo. Zato drzava podpira uporabo kreditnih kartic in pospesuje promocijo da lahko s kreditno kartico placas tudi cikgumije za 1 peso v trafiki. Kot veste iz prejsnih postov, se lahko z avtobusom peljes samo,c e imas kovance. In ker jih je tezko dobiti, jih lahko kupis. Ja, dobesedni kupis. Na zadnjih avtobusnih postajah (kjer so garaze), lahko kupis 90 pesosov v kovancih (torej ena velika vreca), za 100 pesosov papirnatega denarja. Seveda to ni legalno, ampak preganja pa tega nihce.
Kako so kovanci vredni prica tudi zgodba, da so na meji z Brazilijo zasegli 3 tovornjake, ki so svercali kovance v vrednosti 5 milijonov pesosov...

Ce pogledam po cestah, bi lahko rekla, da tu cveti trgovina. Prodaja se vse mogoce, in dejansko je v eni besedi povzeto: preziveti. To se predvsem vidi na ulicnih prodajalcih, ki dejansko prodajajo vse - od spodnjih gat, ocal, kulijev, torbic, nakita, kave, do stekerjev za elektriko. Kje dobijo robo? nocem niti vedet:)


Ja, je bilo kar zanimivo vceraj v soli. Smo zvedeli tudi, da trenutna predsednica ni bohvedkaj in da ima umetne joske in ustnice napolnjene s kolagenom. Ker to je tu bistveno :)

1 komentar:

Borut pravi ...

dobro vedet vse to, kar si napisala! Pridem na en "turistični" izlet se mal polepšat..hehehe!!! ;)
Glede javnih bolnic -(higiene, sterilostni materialov itd...), to bi pa tako lahko predvideval...glede na vse kar sem že videl iz prejšnjih slik in prebral iz postov;).
Maja, dej pridobi cenih lepotnih operacij! Če so cene zmerne, bi lahko storitve ponudli tudi v SLO;).

LpB.:)