nedelja, 19. april 2009

La Boca


La Boca je ena izmed mnogih sosesk.

Turisticna atrakcija, ampak v bistvu izjemno zapuscen predel. Razpadajoce hise, zapuscene ceste... nic kaj vznemirljivo, razen majhnega koscka.

V 16. stoletju je bil to prvi kraj priseljencev, mornarjev in suznjev, ki so jih naselili v barracas (barake po nase). Pedro de Mendoza je takrat ta kraj poimenoval Santa Maria de Buenos Aires...


V 19. in 20. stoletju je spet prisel naval priseljencev iz Evrope, ki so prisli iskat boljsi jutri in ameriske sanje. Tu se je naselil naval spancev in italinjanov kot njihova prva destinacija.
Danes je edini zanimiv predel, ki privlaci turiste, imenovan Caminito. Tu so se pred nekaj leti zaceli izzivljati razni umetniki. Pobarvali so procelja, vrata in okna in kraj je dobil kar lepsi pridih. Seveda so tam tudi restavracije, ki poleg hrane ponujajo tudi zabavo - ulicni tango, pa petje v zivo... in kak plesoci gaucho se tudi najde. Brez trgovin z mesanim blagom za turiste (beri - spominki) seveda ne gre.
Deset minut hoda stran se nahaja nogometni stadion La Bombonera. Odprt leta 1940, premore 57.935 sedezev. Zanimivost je ta, da je eden izmed arhitektov stadiona, Viktor Sulcic, slovenske krvi. Stadion se je leta 2000 preimenoval po nekem bolj pomembnem gospodu, ampak na Bombonera se vedno slisi.
Domaci nogometni klub Bombonere (ja, cokoladna skatla je po domace prevod), se imenuje La Boca Junior. Kot vidim so kr popularni tule, al so pa kej dobri, bodo pa vedeli povedat kaki nogometni navdusenci.

Ni komentarjev: